Uzaktan Yönlendirilebilen Robotlarla Sağlık Hizmeti: RP-VITA

RP-VITA, kilometrelerce uzaktan bile hastalarla iletişime geçmeyi sağlamak amacıyla geliştirilmiş, hekimler tarafından uzaktan kontol edilebilen bir robot. Ocak ayında ABD’nin Las Vegas sehrindeki Consumer Electronics Show’da RP-VITA’nın yeteneği sergilendi. Robot, hastanelerde kullanılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin Gıda ve İlaç İdaresi’nden (U.S. Food and Drug Administration, FDA) onay aldı ve türünün bu onayı alan ilk robotu oldu.

Türünün en akıllısı RP-VITA; ABD’nin California eyaleti merkezli uzaktan tıbbi yardım sistemleri pazarlayan InTouch Health ve iRobot tarafınca geliştirilen bir proje. iRobot, InTouchHealth’in 6 milyon dolarlık hissesini satın aldığında iki şirketin işbirliği başladı. iRobot’un ev içi temizlik robotları ve bomba imha robotları gibi uzaktan yönlendirilebilen robotları arasında, RP-VITA ilk ticari amaçlı olanı. RP-VITA’nın geliştirilme amacı: hekimlerin, hemşirelerin, ve diğer klinik tedavi uzmanlarının verimliliğini arttırarak hastaların sağlık hizmeti alımında fark yaratmak.

rp

iPad’teki uygulama sayesinde, hekimler hastanenin elektronik haritasını görebiliyor ve robota rehberlik yapabiliyor. Varış yerinin iPad’te gösterilmesi bu robot için yeterli:  robot ortamı haritayla değerlendiriyor, özerk hareket etmekte sahip olduğu sensörleri kullanıyor ve otonom hareket teknolojisi sayesinde, kalabalık olsa bile hastane koridorlarında hastanın odasına giden yolu buluyor.

RP-VITA 168 cm boyunda ve ileri teknoloji kameraları, sensörleri, hoparlörleri ve bir dokunmatik ekranı var. Kafasında bulunan 38cm’lik LCD ekranda, robotu yönlendiren ve hastayla ilgilenen hekimin yüzü görünüyor. Robot doktoru uzakta olduğunda  hastalar için sağlık hizmeti alımını kolaylaştırıyor; doktor da yüklenen uygulama sayesinde sıradaki hastanın tıbbi kayıtlarını inceleyebiliyor. Cerrahi operasyonlar süresince, ameliyat öncesinde ve sonrasında hastanın izlenmesi için robotun yardımının alınması mümkün. Dahası, robot değerlendirme ve muayene için yoğun bakım ünitesinde de kullanılabilir.

Amaç, hastalara en az masrafla en iyi sağlık hizmetini verebilmek olsa da bu akıllı robot masraflı görülebilir: robotun bir hastane için aylık masrafı 4000 ile 6000 dolar arasında olması bekleniyor. RP-VITA’nın hedeflerinden biri de acil vakalarda hastane gelirini arttırmak ve sağlık hizmeti masraflarını azaltmak.

Robotun gelecekteki ek kullanım imkanlarını sağlayan sürekli yazılım güncellemeleri mevcut.  Robot birkaç aya piyasada olacak ve muhtemelen çok geçmeden sağlık merkezlerindeki yerini alacak. Şimdilik kullanım alanı kısıtlı gibi görünse de gelecekteki uzaktan komut teknolojisi ve robotlar düşünüldüğünde PR-VITA’nın yeteneğine sahip bir robot mağazalarda müşterilere yardım etmekte ya da güvenlik görevlisi olarak kullanılabilir.

iRobot’un üst düzey yöneticisi şöyle diyor:  “Hızlı tempolu, kaotik ve zorlu hastane ortamında güvenli ve bağımsız bir şekilde hareket edebilen bir robotun FDA onayı alması, robot teknolojileri ve sağlık hizmetleri sektörleri için önemli bir teknolojik dönüm noktası.  Yoğun bir acil servis ya da yoğun bakım ünitesi kadar manevra yapmanın zor olduğu çok az ortam vardır.  Bu teknoloji eşiğini aştığımıza göre, kendi kendine yolunu bulabilen robotların ve yeni uygulamaların diğer pazarlardaki potansiyeli neredeyse sınırsız.”

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş